Reference for Flygtningemuseet FLUGT

Genskabelse af en unik historisk fortælling ved at forene de få bevarede historiske bygninger med nyt. Mødet med den buede facade giver oplevelsen af et lukket ydre, hvorfra der åbnes op til et helt samfund på anden side.

Bygherre:

Vardemuseerne

Att:

Claus Kjeld Jensen, tlf. 2938 6664

Areal:

1500 / 600 m2

Færdiggjort:

2018 - 2022

Byggeriet

Tilbage i Anden Verdenskrig var området omkring Aal plantagen ved Oksbøl Danmarks største flygtningelejr. Nu har Vardemuseerne skabt et unikt museum med stor respekt for de historiske detaljer fra den tidligere flygtningeby, samt den generelle fortælling om flugt.

Museet symboliserer det lukkede ydre og det åbne indre, hvor flygtningelejren fungerede som en by, med alle de funktioner, der normalt hører til et samfund.

Projektet består i en opdatering af området omkring den gamle oksbøllejr, herunder ombygning af to eksisterende barakker på i alt 1.500 m2 samt opførelse af en ny ankomstbygning på ca. 600 m2.

I den ene af de to barakker er der udelukkende etableret udstilling samt biograf i flere plan. Her er den tidligere kælder inddraget. I den anden barak er der etableret undervisningsfaciliteter og personalefaciliteter suppleret med udstilling, café samt produktionskøkken, som leverer til alle Vardemuseer og faciliteter i regionen, hvilket vil sige mellem 2-4.000 anretninger dagligt.

De to barakker er bygget sammen via den buede tilbygning på ca. 600 m2, der med et højt arkitektonisk snit understøtter de renoverede barakker. Der er lagt nyt tag på de eksisterende bygninger. De oprindelige spær er bevaret.

Flygtningemuseet Flugt er klassificeret som bevaringsværdig.

 

Udførte ydelser

INGENIØR'NE har varetaget bygherrerådgiver på projektet forud for projekteringen.

INGENIØR´NE har efterfølgende udført projektering som delt rådgivning i samarbejde med arkitekten BIG og Nem Byg A/S som styrende entreprenør.

INGENIØR´NE har varetaget projekteringsledelsen, og udført projektering af alle ingeniørdiscipliner herunder fagtilsyn samt sikring af overholdelse af den økonomiske ramme under projekteringen gennem faseopdelt budgetafhandling for optimal økonomisk styring.

INGENIØR´NE og BIG har i fællesskab håndteret brugerprocessen og udarbejdelse af byggeprogrammet.


Udbudsform

Projektet er udført i fagentreprise af NemByg, som styrende hovedentreprenør.

Projektet er gennemført med åben kalkulation.


Det er en spændende udfordring, at være en del af skabelsen af en historisk fortælling.

FLUGT er kåret til Årets Byggeri 2022 i kategorien Åben."


Michael Jensen

INGENIØR'NE, Afdelingschef Esbjerg, Partner

Michael Jensen

Afdelingschef Esbjerg, Partner
Tlf.: +45 26 84 60 07
Mail: mj@ingenior-ne.dk

Se flere Projekter herunder

Gør karriere hos INGENIØR'NE

Se ledige job
Job
Luk
Job